+31 345 229 060 [email protected]

De wereld is in beweging en dat is jouw branche dus ook. En minstens zo belangrijk: je concurrenten weten dit ook en innoveren volop. Nu kun je altijd zelf het wiel proberen uit te vinden, maar om je heen kijken is belangrijk. Waarmee houden anderen zich bezig? Welke uitdagingen spelen er bij je klanten? Wat voor innovaties gaan het speelveld in jouw branche veranderen? Om dit soort ontwikkelingen snel te signaleren, houd je je zelf actief op de hoogte. Daarvoor geven wij je tips. 

Digitalisering, verduurzaming, corona, klimaatverandering, kunstmatige intelligentie, blockchain; noem eens één branche die door geen van deze zaken geraakt wordt. Het is onmogelijk om zelf precies uit te zoeken hoe en wanneer deze zaken jou raken. Gelukkig hebben anderen dat vaak al voor je gedaan en erover gepubliceerd. Hou je zelf daarom gericht op de hoogte via deze vier kanalen.

Sociale media
Jij weet waarschijnlijk al geen ander welke personen en bedrijven experts en thought leaders zijn in jouw branche. Volg ze op Twitter, LinkedIn en andere sociale kanalen, om niets te missen van hun inzichten en die eventueel ook van je eigen commentaar te voorzien. Heb je geen goed zicht op (alle) thought leaders? Met een zoekopdracht of hashtag heb je ze in een paar minuten gevonden.

Beuren en evenementen
Online is je bereik véél groter dan face-to-face, maar het effect is wel beperkter. Op vakbeurzen tref je klanten, leveranciers én concurrenten fysiek, zolang corona het toelaat. Daar kun je direct met ze in gesprek, maar ook je oren en ogen openhouden. Je doet op een vakbeurs of thema-evenement in één dag meer indrukken op over de staat van je branche dan je anders in een hele maand zou doen.

Online nieuws
Vakmedia en themawebsite vind je volop online. Voor bijna elke branche zijn er wel websites die het laatste branchenieuws verzamelen. Door deze te bezoeken zie je de laatste ontwikkelingen, maar je kunt ook Google Alerts instellen. Zo laat Google je één of enkele keren per dag weten als er een nieuwe publicatie is over het onderwerp dat jij kiest.

Concurrenten
De beste plek om te weten te komen wat relevant is voor jou en jouw klanten is de website van een concurrent. Bekijk dus regelmatig de websites van diverse concurrenten. Niet alleen de websites van concurrenten. Ook je klanten, leveranciers en andere partners geven via hun eigen websites belangrijke signalen over wat hen bezighoudt en wat jou wellicht ook bezig zou moeten houden.

Bij VDS Inbuco ervaren we dagelijks de meerwaarde van proactief zoeken naar wat speelt bij klanten, leveranciers, partners en concurrenten. We bezoeken evenementen en reserveren structureel tijd om ons te oriënteren op de buitenwereld. Daarnaast werken we samen met enkele trendwatchers om te zorgen dat onze dienstverlening net zo goed aansluit op de wereld van morgen als op de wereld van vandaag.